onsdag 27 oktober 2010

Uppgift: Frågor: Riksdag och demokrati

1. Rösta eller uttrycka missnöje, antingen genom demonstration eller på ett mer pratsamt sätt, kanske i brev eller på tv. Röstning är nog bäst, eftersom det är det lättaste och minst skadligt.

2. 1809 när Sverige fick en ny författning, då maktdelningen kom upp. 1921 när även kvinnor fick rösta. 1974 när tvåkammarsystemet upplöstes. 1975-77 års riksmöte då kammaren fick 349 ledamöter. 1994 när den fyraåriga valperioden introducerades.

3. Att människor ska kunna ha folk i riksdagen som de litar på. Att riksdagen representerar folket innebär att de står för vad folket säger.

4. Majoriteten har störst inflytande och mandat och kan göra mer beslut än alla andra. En minoritetsregering har mindre mandat i riksdagen och därmed mindre inflytande.

5. För att balansera det lite, så det är lite mer rättvist styrt.

6. Justitieombudsmannen, riksrevisionen, riksbanken, valprövningsnämnden, riksdagens arvodenämnd, Statsrådsarvodesnämnden, riksdagens överklagandenämnd och riksdagsförvaltningen.

7. Man kan välja människor som inte är rätt för jobbet, ha en så kallad ”bias” om vem som ska vad och kanske bara välja oansvarigt.

8. Kanske, kanske inte. Aten hade rösträtt, men bara de som ansågs vara folk (i.e. borgare, bönder och rika) och man kunde inte rösta om vore kvinna eller slav.

9. Samma svar som första frågan.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  2. på femte frågan tycker jag att du kan gå lite djupare in på det, t.ex. varför blir det mer rättvist styrd när det är två statsmakter än vad det hade varit med en statsmakt.

    när du svarade på sjätte fågan glömte du förklara vilket maktcentra som påverkade dig mest.

    angående Athen på sjunde frågan, tycker jag att du kan gå in mer på, och göra tydligare vad du tycker(var det demokratiskt eller inte), om du inte vet är ju det okej, men du kan uttrycka dig lite tydligare med dina tankar.

    sen vore det också jätteskönt om du på något sätt kunde få ner vad du svarade på t.ex. genom att antingen skriva ned frågorna före svaren, eller på något sätt få in frågan i svaret så att man får sig en aning om vad du svarar på.

    SvaraRadera